Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Bilgim daili dışında Dairemin önüne türksat santral kutusu koymuşlar

Başlatan Essences, Ağustos 23, 2016, 09:25:59 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


Merhabalar... 40 Hanelik bir sitenin zemin katında bulunan 4 daireyiz bilgimiz dahili dışında dairelerimizin önündeki ortak kullanım alanı olan ön bahçemize türksat santral trafosu koymuşlar. Bu kutunun burada olmasından rahatsızlık duyuyoruz. Site yönetimi sitede bulunan hane halkından hiçbir izin almadığı taktirde bu işlemi yapmış bulunmuştur. Kat maliklerinin bilgisi dışında böyle bir iş yapma yetkileri varmı dır?. En önemlisi bulunan bu trafoların başka bir bölgeye taşınması hususunda bir yaptırımda bulunabilirmiyiz? İlginize şimdiden teşekkür eder iyi akşamlar dilerim....
Linkback: Bilgim daili dışında Dairemin önüne türksat santral kutusu koymuşlar


  • Gösterim 8,073 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Bağımsız Bölüm Ve Ortak Yerler Üzerindeki Haklarına İlişkin Konular
  • 7 Yanıtlar

Ortak alanlarda, (usulüne uygun olarak yapılan Kat Malikleri Kurulu Toplantısında) kat maliklerinin 4/5'inin (karara bağlanmış) izni olmadan "tesis ve tadilat" yapılamaz. Yapıldı ise Sulh Hukuk Mahkemesinde "El koymanın engellenmesi ve eski haline getirme" isimli dava açabilirsiniz.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Sayın <Essences> iyi günler.

Yukarıda bahsettiğim sonuç; herhangi bir kat malikinin ortak alanlarda tesis ta da tadilat yapması ile alakalıdır. Bu yanlış tanımı özür dileyerek düzeltiyorum.


ÖNCELİKLE BELİRTMELİYİM Kİ; HERŞEY USULÜNE UYGUN YAPILMIŞ OLSA DAHİ, FAYDALI YENİLİK VE İLAVELERİN KAT MALİKİ OLARAK SAGLIK, GÜVENLİK VE HUZUR GİBİ HAKLARINIZI İHLAL ETMEYECEK ŞEKİLDE YAPILMASI GEREKİR. HERŞEY USULÜNE UYGUN YAPILMIŞ OLSA BİLE BU NEDENLE DE "EL KOYMANIN ENGELLENMESİ VE ESKİ HALİNE GETİRME" İSTEMİ İLE SULH HUKUK MAHKEMESİNDE DAVA AÇABİLİRSİNİZ.

TÜM BU İFADELERE EK OLARAK MUTLAKA PROFESYONEL BİR HUKUK TEMSİLCİNİZ OLMALI.

Söz konusu olayda yönetim uygulama yapmış, kat maliki değil.

(1) bahsettiğiniz gibi ise mümkün değil bunu yapamaz.
Yapılması gereken Hukuki İşlem : Yönetim aleyhine, "El Koymanın Engellenmesi ve Eski Haline Getirme" istemi ile Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açmak.

(2) değilse,
Bu uygulamanın adı "Faydalı Yenilikler ve İlaveler"
Faydalı Yenilik ve İlaveler hakkında
(a) Olağan Toplantıda kararının alınması için (Site Yönetim Planında aksi belirtilmedikçe her yılın OCAK ayında, veya herkesin her yıl bildiği tarihte (Örneğin HAZİRAN ayında) yapılan toplantılar)
     Kat Maliklerinin salt çoğunluğu anlamına gelen yarı sayısından 1 fazlası ile karar alınmış olması gerekir.
(b) Olağanüstü toplantıda kararının alınabilmesi için Toplantı Çağrısının tüm kat maliklerine Yeri, tarihi, saati ve gündem maddeleri belirtilmek üzere imza karşılığında veya taahhütlü mektupla yapılması gerekir. Aksi takdirde toplantı çağrısı usulsüz yapılmış olur. Ayrıca, olağanüstü toplantılarda gündeme yeni madde eklenebilmesi için tüm kat maliklerinin toplantıya katılmış olması gerekir ve toplantı bittikten sonra dilek ve temenniler bölümünde tüm kat maliklerinin olumlu oyu ile gündeme yeni madde eklenebilir. Bu olasılık oldukça zor olacaktır.

(1) Olağan ve olağanüstü toplantıda önemli ayrıntı. Faydalı Yenilik ve İlaveler kararı almak için (sadece toplantıya katılanların değil) tüm binadaki kat malikleri 1/2 + 1 sayısı kadar (salt çoğunluk) olumlu oy gerekir.
(2) Toplantı 1. Oturumunda Toplantı Yeter Sayısı olan salt çoğunluk (tüm binadaki kat maliklerinin 1/2 + 1 sayısı) katılmadı ise en geç 15 gün içinde 2. Oturum yapılır. 2. Oturumda sıradan kararlar toplantıya katılanların çoğunluğu ile alınır. Yani 2. Oturuma 3 kişi katılıp 2'si olumlu oy verirse karar çıkar. Tam tersi 2'si olumsuz oy verirse karar çıkamaz. Ancak Faydalı Yenilik ve İlaveler kararı 2. Oturumda bile (sadece toplantıya katılanların değil) tüm binadaki kat maliklerinin 1/2 + 1 sayısı kadar (salt çoğunluk) olumlu oyu ile Faydalı Yenilikler ve İlaveler kararı alınabilir.

Yukarıda bahsi geçen tanımlar, tek bir apartman/blok için geçerli. Site yönetiminde bloklardan gönderdiğiniz/görevlendirdiğiniz temsilciler olur ve onların oluşturduğu kurula Temsilciler Kurulu denmektedir. Site Yönetiminde bu kararların alınması için önce blok Kat Malikleri Kurulu Toplantısında Yöneticiye Faydalı Yenilikler ve İlaveler konusunda aynı kurallarla (salt çoğunluk) yetki verilir. Yöneticiye güncel olan Faydalı Yenilik ve İlaveler hakkında yetki verilmelidir. Aksi takdirde bundan sonraki tüm Faydalı Yenilik ve İlaveler hakkında "sizden izin almadan" Temsilciler Kurulu Toplantısında oy kullanabilir. Yöneticiniz sizin vekilinizdir. Bir vekilin (Örneğin: Avukat) sorumluluklarına ve yetkilerine sahiptir. Sizin yetki vermediğiniz bir konuda sizi temsil edemez. Yöneticiniz de bu yetki ile Temsilciler Kurulu Toplantısında sizin iradenizi/kararınızı yansıtır. Temsilciler Kurulunda kat malikinden yetki almadan atılan (sıradan olmayan) bu tür konular için atılan imzalar, imza atanı bağlar. Kat maliki karara karşı çıkabilir. Bu karar kat malikini maddi sorumluluk içine sokuyorsa bu maddi değeri ödemek zorunda değildir. Yanlışlıkla ve/veya yanıltılarak tahsil edilmişse şahsen ya da dava yoluyla geri istenebilir.

Aksi takdirde karar usulsüz alınmış olur. Usulsüz alınan kararın itiraz yönünden zaman aşımı olmaz.

Burada önemli bir diğer ayrıntı ise; herşey usulüne uygun yapılmış ise ve karar çıkmış ise, toplantıya katılanlardan iseniz, karar şerh (itiraz) metni yazmalısınız. Yani kararı neden kabul etmediğinizi yazmalısınız. İhtilafın mahkemede giderilmesi durumunda hakim itirazınızın yasaya uygun olup olmadığını değerlendirecektir. Şerh (itiraz) metni yazmaz iseniz kararı kabul etmeseniz de mahkemede aleyhinize sonuç çıkacaktır. Yani itiraz iddianızı (toplantıya katıldıysanız karar defterine, katılmadıysanız kararı (resmi yöntemlerle yani tebigat ile) öğrendiğiniz andan itibaren 30 gün içinde veya toplantı tarihinden itibaren 6 ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesinde Yönetim aleyhine dava açarak) belirtmeniz gerekiyor.

Süresi içinde yapılmayan itirazlar geçersiz hale gelir.
Toplantı, çağrısı ve/veya karar alma usulleri açısından (salt çoğunluk gibi) usulsüz ise; usulsüz alınan karara itiraz yönünden zaman aşımı yoktur.



Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu bilgilerin bana epey bi faydası olacaktır. İlginize teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim...

Bu konu hakkında site yönetimi bir toplantı gerçekleştirdi ve toplantıda türksat kablolarının yer altına alınması oy birliği ile olumlu sonuçlandı ve işlem gerçekleştirildi. Fakat trafo kutularının nereye konulacağı konusunda herhangi bir konu konuşulmadı. Bu durum site yönetiminin tamamen şahsi kararı ile yapılmış. Yani Kablo tv elemanları yer tayini istemişler ve yöneticide kapımın tam önüne koymalarını istemiş.Bu trafo kutularını yönetici özgür iradesi ile koyması mümkün mü?

Sayın <Essences>

Sizin haklarınızı gözeten,

  1. Öncelik; toplantı çağrısının usulüne uygun yapılmış olması gerekir.
  (Bakınız Olağan ve Olağanüstü Kat Malikleri Kurul Toplantısı Toplantı Çağrısı ve Tebligat Yönetmeliği)
  2. Öncelik; Kat Malikleri Kurulu toplantısının usulüne uygun yapılmış olması gerekir.
  (Bakınız Olağan ve Olağanüstü Kat Malikleri Kurul Toplantısı Toplantı Yeter Sayısı ve Karar Yeter Sayısı) 
  3. Öncelik; Alınan kararlara bir itirazınız varsa, bu itirazın nedeni karar defterine şerh düşülerek yazmanız ve süresi içinde Yerel Sulh Hukuk Mahkemesinde Hakim Müdahalesi talep etmeniz. (Bakınız Toplantıya katılan veya katılmayan kat malikinin karara itirazı için geçerli süre ve şekli)
  4. Öncelik;Alınan karar, toplantı çağrısından toplantının sona ermesine kadar usulüne uygun yapılmış olsa dahi, sahip olduğunuz bağımsız bölümün Arsa Payı bakımından rayiç değerini zedelediği, sizin sağlık, huzur, güvenlik gibi haklarınızı zedelediği ve hayatın doğal akışında var olan haklarınızı zedelediği takdirde ilgili iddianız ile yine Yerel Sulh Mahkemesinde "El Koymanın Engellenmesi ve Eski Haline Getirme" davası açmanız gerekmektedir.

1. sıradan itibaren başlayan Öncelikler gerçekleşmeden sırayla bir sonraki Öncelik madde(ler)i incelemeye gerek yoktur. Karar ve/veya kararı yürütme usulsüzdür. (1 usulsüz ise 2 ve sonrasını incelemeye gerek yoktur. Alınan Karar usulsüzdür)

Her türlü geçerli tazminat haklarınız saklıdır.

Dikkatinizi çekmek istediğim önemli bir konu şudur ki;

Toplantı Yeter Sayısı ile
Karar Yeter Sayısı aynı şey değildir.

Karinelere (tahmin ve/veya varsayım) göre sadece olağan konular hakkında Karar Yeter Sayısı : Kat Malikleri Kurulunun 1/2'sinden 1 fazlası olan salt çoğunluktur. Örneğin Yönetici, Denetici seçimi, Faydalı Yenilik ve İlave kararının alınması gibi.

Dikkat !!!: : Karar Yeter Sayısı toplantıya katılanların (duruma göre) 1/2'si DEGİL, TÜM KAT MALİKLERİNİN 1/2'idir.

Örneğin, toplantının 1. oturumunda Toplantı Yeter Sayısı elde edilmediği için, 2. oturma gelen üç üye sadece toplantının açılması için yeterlidir. Yukarıda belirtilen örneklere karar alınması için yeterli DEGİLDİR:

Not: Parantez içindeki konulara vakıf değilseniz tekrar anlaşılabilir açıklamalar yapabilirim. Gerektiğinde benden bunu talep edin lütfen.

İlginiz için çok teşekkür ederim. Vermiş olduğunuz bilgiler benim için yeterli... İyi çalışmalar

Rica ederim. Bu forumda yer aldığınıza göre kat maliki olma niteliğinize önem ve değer veriyorsunuz bence. Size nacizane söylemim şudur ki, haklarımız her zaman kendiliğinden bize verilmiyor. Bilgi sahibi iseniz fikir sahibi olarak usulsüz hareket edenleri caydırabilirsiniz.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı