Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Yönetici / Yönetim Kurulunun Cezai Şart Uygulaması

Başlatan Aydın Develi, Mayıs 21, 2017, 11:36:13 ÖÖ

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sayın Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap üyeleri:

634 s Kat Mülkiyeti Kanunu'nun uygulandığı binalarda kat maliki, kat sakini, yönetici, denetçiler tarafından çok fazla bilinmeyen bir konu hakkında görüş ve önerilerinizi almak, hepimizin bilgilenmesi adına uygun olacaktır.

Sayın ck0902 konuyu değinmiş, ancak katılım olmamıştır. İzniyle tekrar aynı konuyu gündemi getirmek istiyorum.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


YÖNETİM PLANI

Yönetim planı; yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenler. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmündedir.

(634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 28 inci maddesinde belirtilmiştir.)

SÖZLEŞME

Sözleşme; hukuksal bir sonuç doğurmak amacıyla, iki ya da daha çok kişinin ya da kuruluşun, karşılıklı ve birbirine uygun irade bildirişiyle ve de koşullarına uyulması yasayla desteklenmiş olan antlaşmalar ile gerçekleşen işlemdir.

Tarafların birbirine uygun irade açıklamalarıyla yapılan bir hukuki işlem olan sözleşmenin genel olarak belirli bir biçimde yapılması zorunlu değildir.

(6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile düzenlenmiştir.)

CEZAİ ŞART

Cezai şart, kanunla ya da sözleşme ile bir işlemin yapılmasını emreden, yapılmadığı takdirde yaptırımını belirten ya da yapmamayı emreden yapıldığında yaptırımını belirleyen şart olarak tanımlanabilir.

(6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 179-182 inci maddeleri arasında düzenlenmiştir.)
   
YÖNETİM PLANLARINDA CEZAİ ŞART UYGULAMASI

1- ................. Sitesi Yönetimi Planı
Madde 42- Cezai Şartlar
Bu yönetim planı ile BK' nun cezai şarta ilişkin hükümleri uyarınca KMK. ve yönetim planında belirtilen kat maliklerinin ve kiracılarının yapmama, uymama, işgal etme, rahatsız etme, MK' nun komşuluk hukukundan doğan yükümlülüklere aykırı davranışları halinde ilgililere uygulanacak cezalar genel kurulca belirlenerek, yönetim kurulunca uygulanır.

Bu yaptırımlar öncelikle kurallara aykırılığı belirlenecek her eylem için ayrı ayrı para cezası verilmesi şeklinde olacaktır. Para cezalarının alt ve üst sınırları kooperatif genel kurullarında (kat malikleri genel kurulunda) belirlenir. Ayrıca aykırılığı ortadan kaldırma, eski hale getirme, engel olma ve sair eylemsel yaptırımlarda uygulanabilir. Bu durumda yapılacak her türlü gider de kurallara aykırılığı saptananlardan %50 fazlası ile tahsil edilir. KMK ve sair kanunlarda öngörülen yaptırımlar saklıdır. Cezai yaptırımlar kurallara aykırılığın yönetim kurulu tarafından doğrudan veya bir kat malikinin yazılı olarak yönetim kuruluna başvurması halinde yapılacak inceleme sonucunda saptanması halinde uygulanacaktır. Cezai yaptırım uygulaması için ilgili kişi veya kuruluşun yazılı savunmasının alınması zorunludur. Ancak kendisine tanınacak bir haftalık süre içerisinde yazılı savunmasını vermeyen kişi veya kuruluşun bu hakkını kullanmayacağı kabul edilir.

Yöntem 1- Yönetim planı uygulamasında suç ve cezanın kat malikleri kurulunda belirlenip yönetici / yönetim kurulunca uygulanacağı yönündedir.

2- ................. Sitesi Yönetim Planı
MADDE 51 – Halıların balkonlardan dışa doğru sarkıtılarak asılması, balkonlardan halı ve benzeri eşyaların silkelenmesi, ıslak çamaşır ve benzeri eşyaların asılması halinde en az iki (2) kişinin imzası ile tutulacak tutanak sonucu her defasında 50.00.-TL (Elli-TL) ceza kesilerek, ilgilisinden tahsil edilir.

Yöntem 2- Yönetim planı uygulamasında suç ve ceza yönetim planında belirlenmiş olup yönetici / yönetim kurulunca uygulanacağı yönündedir.

(her iki yöntemde de yönetim planında uygulama maddesi konulmaktadır)

GÖRÜŞLER / DEGERLENDİRMELER

1-   634 s Kat Mülkiyeti Kanunu'nda ifade edilen yönetim planının (sözleşme), Türk Borçlar Kanunu'nda ifade edilen sözleşme hükmünde olduğu, bu nedenle de aynı kanunda geçen cezai şart uygulamasının Kat Mülkiyeti Kanunu'nun uygulandığı yerlerde hukuken uygulanabilir olduğudur. (fiilen uygulanmaktadır)

2-   Yönetim planlarında, Türk Borçlar Kanunu'nda belirtilen cezai şart uygulamasının kendine has özelliği olan KMK' da işletilmesinin doğru olmadığı, ileride farklı hukuki sorunların ortaya çıkartabileceği, idari para cezası uygulamasına benzer böyle bir uygulamanın KMK' nun kendi içinde sınırlaması ve uygulama şeklinin olması gerektiği, kurul ve/veya yönetimlerin ileride kendilerini kanunun yerine koyarak farklı işlemler tesis edebilecekleri yönündedir. (görüş, değerlendirmedir)

SONUÇ

634 s Kat Mülkiyeti Kanununun uygulandığı apartman, site, toplu yapılarda, yönetim planları gerekçe gösterilerek, yönetici / yönetim tarafından kat maliklerine (sakinlerine) cezai şart niteliğinde para cezaları fiilen uygulanmaktadır.

Özellikle yeni yapılan yapıların yönetim planlarında cezai şart maddeleri olmakla beraber yönetim planlarını değiştiren yapılarda da bu tür uygulamalar yapılmaktadır.

Konu ile ilgili değerlendirmenize almakla beraber yargı kararlarının paylaşılması, ulaşılması doğru karar verilmesine vesile olacaktır.

Saygılarımla.
Linkback: Yönetici / Yönetim Kurulunun Cezai Şart Uygulaması


Yazdıklarımın hukuki bir geçerliliği yoktur. Bilgi paylaşımıdır. Doğruluğu tartışılır.
Hak ve Sorumluluklarınızı ''Yönetim Planı'' ve ''634 s KMK'' nu inceleyerek öğrenebilirsiniz.
  • Gösterim 8,167 
  • Kat Malikleri ve Kat İrtifakı Sahiplerinin Borçlarına İlişkin Konular
  • 3 Yanıtlar

Sayın Aydın DEVELi,

bir zaman önce benim açtığım konuyu, çok daha bilgilendirici / doyurucu bir üslup ile açıklamışsınız. Mutlaka değerlendirilmesi ve tecrübe olarak kütüphaneye eklenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum; benim örneğimde bir Toplu Yapı Yönetim Planı mevcut iken ve bu Yönetim Planında yer almayan bir cezayı, binamız sakinlerinden kat malikinin bina karar defterinde karara bağlama çabasıydı. Zaten ben ve o dahil 4 kişi toplantıya geldi. Burada binamızın Toplu Yapı Yönetim Planı ile yönetildiğini, bundan bağımısız tüm kat maliklerinin ilgilendiren tüketim dışı bir idari karar alamayacağımızı izah ettim. Toplantı Yeter sayısı bile oluşmadığından, 2. Oturumda da sadece ben geldiğimden toplantı yapılamayarak denetçi nezaretinde tutanak yazıldı.

Tabi ki, Yönetim Planında varsa ceza uygulanabilir. Çünkü Yönetim Planı Tapu İdaresi tarafından tescil edilmiş yani yasaya uygun olduğu ispat edilmiş bir sözleşmedir.

Başarılarınızın artarak devamını dilerim.

Sayın ck0902

Sizin yazılarınızı okurken dikkatimi çekti. Bende bu konu üzerinde kafa yoruyordum, çokta bu konuyu vakıf olan yok. Bende sizin gibi düşünüyorum.

Yönetim planlarında olduğu sürece cezai şart uygulaması yasal bir uygulamadır. Yönetim planında yer verilmeden, kat malikleri kurulunun alacağı karar ile cezai şart (para cezası) uygulaması doğru olmadığını düşünüyorum, Hukuki değildir. Bu konular ile ilgili ne yazık ki bir yargı kararına ulaşamadım.  Araştırıyorum.

Saygılar.
Yazdıklarımın hukuki bir geçerliliği yoktur. Bilgi paylaşımıdır. Doğruluğu tartışılır.
Hak ve Sorumluluklarınızı ''Yönetim Planı'' ve ''634 s KMK'' nu inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Sayın Develi,

Okul Yönetmeliği mevcut iken ve bu yönetmeliği okulun her tuğlasına uygulama yetkisi olan okul müdürü mevcut iken, her hangi bir öğretmen, sınıfının okulun en iyi güneş alan sınıfı olduğunu iddia ederek öğrencileri velilerinden ayrıcalık talep edebilemez.

Sözüm meclisten dışarı


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı