Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Daire'yi kime işyeri olarak kiraya verebilirim, verebilir miyim?

Başlatan dyermaker, Şubat 06, 2016, 01:44:10 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sıfır bir ev aldım. Yönetim oy çokluğu ile apartmandaki dairelerin ticari amaçlı kullanılamayacağına dair bir karar almış. Aldığım daire 1. kat'da. Ben burayı sanırım kat mülkiyeti kanununda yer alan mali müşavir, serbest muhasebeci ve avukat büroları dışında kiraya veremiyorum. Üst katı hem ev hem iş yeri olarak kullanacak bir dişçi almış ama ona bile itiraz etmişler lakin son durum ne oldu bilmiyorum. Yukarıda saydığım meslek dallarına verirsem bir sorun çıkmaz değil mi? Bunların dışında başka bir şey açılamaz sanırım.

Not: Daire yeni alındı henüz kat mülkiyeti alınmadı. Kat irtifakı var o bir sorun çıkarır mı?
Linkback: Daire'yi kime işyeri olarak kiraya verebilirim, verebilir miyim?


  • Gösterim 19,542 
  • Kiralama ve Kiracı- Evsahibi Sorunlarına İlişkin Konular
  • 1 Yanıtlar

#1
Sayın Üyemiz,

Meskenler büro olarak kullanılabilir. Yargıtay içtihatlarına göre büro, herhangi bir işverene veya kuruluşa bağlı olmaksızın daha çok fikri faaliyete mahsus hizmet üreten en çok 1 – 2 kişi ile sekreterin çalıştığı ticari nitelikte olmayan yerlerdir. Buna göre, avukat, çizim yapan mühendis yazıhanesi büro olarak sayılmakla beraber, muhasebecilik, emlak ve araba komisyonculuğu yapılan yerler, ticari şirketlerin irtibat büroları, bankalar, dernekler büro sayılmaz.
Yukarıda belirtildiği üzere avukat yazıhanesi, mühendis bürosu gibi yerlerin açılması için kat maliklerinin izni dahi gerekli değildir.
Bununla beraber ;kat malikleri kurulu aksi yönde bir karar almadıkça veya yönetimi planında açık olarak büro kullanımları yasaklanmadıkça meskenlerde büro kullanımı mümkündür. Büro olarak KMK da işaret edilenler; mali müşavir, serbest muhasebeci,mimar, mühendis ve avukat bürolarıdır. Buralardaki işletmeler şahıs firması olmalı ve bir veya en fazla iki kişiden teşkil olmalıdır. Diğer tüzel kişilikler, dernek merkezi veya şubesi, gayrimenkul (emlak) markalarının şubeleri veya franchise ları vs. olarak kullanılması mümkün değildir.
Bununla beraber örnek verdiğiniz dişçi muayenehanesi kurulması ise kat malikleri kurulu yasaklamazsa eğer yönetim planında da bu yönde açıkça belirtilmiş bir yasak yok ise meskenlerde açılabilir. Ancak diş kliniği açılamaz. Burada tek bir dişçinin kendi namına iş yapacağı muayenehaneyi kastediyoruz.

Sizin durumunuzda kat malikleri kurulu oy çokluğu ile meskende büro kullanımını yasaklamış, eğer yönetim planında bu yönde bir izin açık olarak yazılı değilse o halde büro olarak avukatlık bürosu haricinde kullanımı da mümkün olmayacaktır.

Bununla beraber size ışık tutması amacıyla;
•   Yönetim planında aksine hüküm varsa mesken niteliğindeki bağımsız bölüm doktor muayenesi olarak kullanılamaz.
•   Büro yönetim planında aksine hüküm yoksa mesken olan yerlerde açılabilir.
•   Büro herhangi bir işverene veya kuruluşa bağlı olmaksızın daha çok fikri faaliyete mahsus hizmet üreten ticari nitelikte olmayan yerlerdir.
•   Mesken niteliğindeki yer emlak komisyoncusuna kiraya verilemez.
•   Muhasebe bürosu mesken olan yerlerde açılabilir.
•   Ticari şirketlerin irtibat büroları ve benzeri yerleri büro sayılmaz.
•   Bankalar büro sayılmaz.
•   Tapuda mesken olarak görünen bağımsız bölüm dernek merkezi olarak kullanılamaz.
•   Noterlerin çalıştığı yerler resmi daire niteliğinde olduğu için işyeri kapsamındadır.
•   Tapuda mesken olarak kayıtlı olan bağımsız bölümde dershane açılabilmesi kat maliklerinin oybirliği ile verecekleri kararla olabilir ve bu kararın da tapuya işlenmesi gerekir.

Not: Kat irtifakının bu konu ile ile ilgisi yok. Halihazırda bağımsız bölümlerin 2/3 ü kullanılabilir durumda ise kat irtifakı olsa dahi yönetimsel açıdan kat mülkiyeti hükümleri uygulanır. Bence tapu sicilinde bulunan yönetim planınızı edinip bir okuyun.
Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı