Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Alt kattaki spor salonundan gelen gürültü

Başlatan hadn, Eylül 09, 2016, 11:25:23 ÖS

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

  Oturduğum dairenin altındaki iş yeri spor salonu olarak Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap çok gürültü yapıyor.Açılıştan önce kiracının ses yalıtımı yapacağına dair söz vermesi üzerine, kat maliklerinden bazıları muvafakat verdi ve %51 çoğunluğu sağladı.Şimdi  onlar da rahatsız ama iş işten geçti.
  Şikayetimiz üzerine belediye ses yalıtımı yapılması için uyardı ama yine de yapmadı.Belediye de herhangi bir yaptırım uygulamıyor.
    Bu gürültüyü çekmek zorunda mıyız?Yoksa bu durumdan kurtulmak için yapılabilecek şeyler var mıdır?Örnek Mahkeme karaları,yargıtay karaları varsa onlarla beraber bilgi vermenizi rica ediyorum.  Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Linkback: Alt kattaki spor salonundan gelen gürültü


  • Gösterim 21,369 
  • Üyelerimizin Açılmasını İstediği Yeni Konu Başlıkları
  • 7 Yanıtlar

#1
Sayın <hadn>

HAYIR İŞ İŞTEN GEÇMEDİ. ÖZELLİKLE %51'İN İÇİNDE SİZİN OYUNUZ YOKSA DAHA DA İYİ. AYRICA ALINAN KARAR USULSÜZ. ÇÜNKÜ BU KONU İLE İLGİLİ KARAR YETER SAYISI %51 DEGİL %80'DİR.
AYRICA İZİN VERMİŞ OLSANIZ BİLE, KAT MALİKİ YASALARA AYKIRI HAREKET EDEMEZ. BELEDİYE YETKİLİSİNE DE %51 İLE BU KARARIN ALINAMAYACAGINI İZAH EDEREK TEKRAR GÖREVE DAVET EDEBİLİRSİNİZ. RUHSAT İPTALİNİ GEREKTİRİR.

Ayrıca belediye resmi bir kurumdur. Şikayetinizi, Tarih ve Sayı ile kayıt altına aldırarak yapmalısınız.

%51 sıradan/olağan kararlar için karar yeter sayısıdır. Örneğin: Yönetici ve Denetici seçimi, bahçeye gül dikmek vb.
Olağan üstü kararlarda, çoğunluk değil büyük bir çoğunluk yani 4/5 oy gereklidir. Hatta Yönetim Planında değişiklik yapılarak alınması gereken ve (4/5 oy çokluğu ile alınacak) bir kararı, bir defalığına Yönetim Planını değiştirmeden ancak,  bu sefer (Kat Malikleri Kurulu üye tam sayısını ifade eden) oy birliği ile alınması gerekir. Yani 4/5 değil 5/5 oy olması gerekir.

%51 izin (oy); Kat Malikleri Kurulu olarak bir "Faydalı Yenilik ve İlaveler" kararı alacaksanız gereken karar yeter sayısıdır.
Oysa, her hangi bir kat malikinin (tek başına) Muhasebe gibi meslekler dışında ve devletin izin vermediği ticari faaliyetler dışında yapılacak ticari faaliyetler için Kat Malikleri Kurulunun Karar Defterinde kararı alınmış 4/5'inin olumlu oyu gerekir.

Mevcut duruma göre yapılacak şey çok basit. Çünkü %51 ile verilen izin geçerli değildir. Usulsüz bir durumdur. Dolayısıyla yapılan tüm işlemler de usulsüzdür. Sulh Hukuk Mahkemesinde "El Atmanın Önlenmesi ve Eski Haline Getirme" davası açabilirsiniz.

İtiraz etmediğiniz sürece karar geçerlidir.
Usulsüz karar, sadece karara imza atanları bağlar. (Çünkü bir sözleşme niteliğindedir)

Referans :
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Sayın yöneticim,

Öncelikle belirtmeliyim ki, insanların bilgi sahibi olması için gösterdiğiniz çabaya hayran kalmamak söz konusu değil. İyi çalışmalar ve başarılarınızın artarak devamını dilerim.

Bir binanın -1. katında 2 nolu bağımsız bölümün sahibi olarak kat malikiyim. Aynı zamanda evde diyabet ve yüksek tansiyon hastası annem ile yaşamaktayız. Katta 1 ve 2 nolu daire var. Bu iki daire birbiri ile aynı hizadalar ve karşılarında başka bir bağımsız bölüm (ev/daire) yok.  1 ve 2 nolu dairelerin karşısında (sağdan < sola) Yangından Kaçış Sağdaki Kapısı, Eşya Deposu, Elektrik Odası, Asansör, Sığınak, Yangından Kaçış Soldaki Kapısı vardır.

-1. katta 1 ve 2 nolu daire sakinlerinin evlerine giriş-çıkış hareketliliği, kapıcının bina temizliği vb. görevleri için alış-veriş yaptığı malzeme hareketliliği, eşyasını bırakan/alan diğer (tanımadığım) kat maliklerinin eşya deposuna giriş-çıkış hareketliliği, teknisyen kıyafetli (tanımadığım) bazı kişilerin yaptıkları tadilat vb. işlem hareketliliği, ayrıca dışarıdan (tanımadığım) tanıtım vb. niyetlerle gelen kişilerin giriş-çıkış hareketliliği vardır.

-1. katta bazen kapıcının mesai saatleri dışında da hareketliliği vardır. Bazen de yönetim ofisi gibi alanlarda yetkililerin meydana getirdikleri hareketlilik vardır. Yani burada oluşan hareketlerin bir tehdit ya da risk anlamına gelip gelmediği belli olmamaktadır. Ayrıca kat maliklerinin ortak alanları kullanırken doğruluk, hakkaniyet ve diğer kat maliklerini rahatsız etmeme konularındaki sorumluluklarını ihlal edip etmedikleri evin içinden ya da evde yokken tespit ve kayıt edilememektedir.

Bunun üzerine evimin giriş kapısı hizasındaki tavana darbe dayanıklı ses alma özelliği olmayan güvenlik kamerası kurdum. 1 yıldan fazla kurulu olduğu halde, son yapılan Olağan Üstü Genel Kurul Toplantısında, (-1. katta oturmayan) bir kat maliki diğer (-1. katta oturmayan) başka kat maliklerinin de sözlü desteği ile, izin almadığım için kamera kuramayacağımı söyledi ve kamerayı sökmemi istedi. Kendilerine kameramın açısı gereği hiç bir kat malikinin "Özel Hayatın Gizliliği" ihlali yapılmadığını, sadece ortak alandan görüntü aldığını, ortak alanda da "Özel hayatın Gizliliği"nden söz edilemeyeceğini ayrıca (zaten ses alma özelliği olmayan) güvenlik kameramın ortak alan da olsa ses almadığını ifade ettim.

Üstelik -1. katta ve zemin katta Toki'nin kurduğunu iddia ettikleri kameralar var. Bu kameralardan -1. katta olan kamera 1 ve 2 nolu dairenin arasında bulunan asansör kapılarını gözetledikleri gibi, modelinden dolayı tahmin ettiğim kadarıyla ses alma özelliği olan bu kamera tam da evimin kapısı gözetlemektedir. Bu kameraların varlığını kendilerine hatırlattığımda, onu Toki kurdu gibi anlamsız bir ifadede bulundular. Toki de kursa yöneticinin yönetiminde olduğuna göre, "Özel Hayatın Gizliliği" kuralları geçerlidir. (Bunu kamerayı kaldırmamı isteyen kat maliklerinin iyi niyetlerinden şüpheli olduğumu ifade etmek için söyledim.)

Yapılan araştırmalarda evimin kapsının hizasındaki tavana kamera kurduğum için ve tavan da ortak alan olduğu için kamerayı ve diğer kablo kanalı tesisatını kaldırarak, eski haline getirme sorumluluğumu öğrendim. Bu da bu şekilde uygulanacak.

Evimin giriş kapısı ortak alan değildir. Dolayısıyla "Özel Hayatın Gizliliği"ni ihlal etmeyecek şekilde sadece ortak alandan (ses almadan) görüntü alacak şekilde sistem yeniden evimin giriş kapısının kasası üst kenarına kurulacaktır. Ancak burada kamera ve/veya birleşik alarm sisteminin kapının üst kenarına monte edildikten sonra kapının orjinal ölçülerinin dışında bir görüntü ortaya çıkacaktır. Gerçi kapı koyu kahve renkte ve kameralar da DOME (tavan) tipi sabit ve siyah renkte kurulacak. 

Bu sefer de evimin giriş kapısına ait dış kasasının üst kenarına kurulacak kameraların, yeni hacim oluşturmalarını gerekçe göstererek, kat maliklerinin binanın mimari görüntüsünü korumak zorunluluğuna muhalefet ettiğimi iddia ve dava konusu edebilirler mi?

Biliyorum çok uzattım ama, yazılardan da anlaşıldığı üzere her hangi bir ayrıntı tüm davayı ters yönde etkileyebiliyor. (Zamanında itiraz hakkını kullanmayan haklı kat malikinin, Medeni Kanunun 2. maddesinde belirtilen "iyi niyet" kuralları ile ters düşebileceğinden haklıyken haksız duruma düşmesi gibi)

Saygılarımla tüm kat maliklerinin ve daire sakinlerinin, mutlu bir toplu yaşam hayalinden vazgeçmemelerini dilerim. Çünkü artık bilgisini  paylaşan "kahramanlar"ımız var.



Sayın üyemiz,
Öncelikle güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.
Ben de size güzel şeyler söylemek isterdim.
Ancak binanın ortak alanlarına maliklerin 4/5 inin onayı olmadan kamera montaj edemez, elektrik vs. tesisatı çekemezsiniz. Bu malzeme, ekipmanların şekli, büyüklüğü , teknolojisi önemli değildir. Hatta kamera olup olmaması da önemli değildir. Özel hayatın gizliliği sadece davada öne sürülecek detaylardan biridir. Dava sonucunu etkilemeyecektir.
Sizin konunuz daha çok Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 18 ve 19 ile ilgilidir.
Açılabilecek bir davada öne sürebileceğiniz tek husus güvenlik gerekçesi ile giriş katında olduğunuzdan ve diğer öne sürdüğünüz sebepler gerekçesi ile kamera koymanızdır.
Bunun örnek içtihatlar olan benzerliği güvenlik unsurudur.
Bağımsız bölüm maliklerinin güvenlik nedeniyle balkon ve pencerelerine demir parmaklık taktırabileceği  ancak, bunun üst katlardaki bağımsız bölümlerin güvenliğini tehlikeye sokmaması gerektiği yani demirlerin dikey olarak monte edilmesi, basamak şeklinde kullanılmasına engel olmak için yatay olarak monte edilemeyeceğine ilişkin hüküm yargıtay kararlarında vardır. Sizin konunuzda ilerleyeceğiniz tek husus bu içtihatlardır.
Yine de ben güvenlik kameranızın sökülmesi gerektiğini düşünüyorum.
Bu konuyu öne sürerek yönetiminize ve kat malikleri kurulunuza teknik vs. hangi alanlar ise bu alanlar bu bölgeye ilave bir güvenlik kamerası yerleştirilmesini talep edin. Yapıp yapmamak tabi genel kurulun kararıdır.
Sizin koyduğunuz kamera ile bina yönetiminin koyduğu kamera aynı durumu oluşturmaz. Farklı yetkiler. Sizin tek başınıza bir kat maliki olarak böyle bir yetkiniz yoktur.
Ayrıca maalesef giriş kapınızın dış yüzeyi de ortak alandır. Bu durum mimari güzellik açısından hukuken bu şekilde değerlendirilir. Ancak kapınızın dış yüzeyi aynı balkonlar gibi sizin kullanımınıza bırakılmıştır.


Bütün kat malikleri ( NOT ! 5711 sayılı yasa ile 4/5 olmuştur)  izin vermedikçe anataşınmazın ortak yerlerinde inşaat ve değişiklik yapılamayacağı gibi dış görünüşünü değiştirir nitelikte tesis kurulamaz. (Y.H.G.K., 23.3.1994 gün, 1994/18-6 E., 1994/164 K.)


I   - Genel kural:
Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmiyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.
(Son fıkra:14/ll/2007-5711/24 md. ile yürürlükten kaldırılmıştır.) (KMK. Md.18)

II   - Anayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk:
Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.
(Değişik ikinci fıkra: 14/11/2007-5711/8 md.) Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapınm güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.
Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur. (KMK. Md.19)

Sayın ck0902,
Karar yeter saysının %80 olduğuna dair mevzuatı nereden bulabilirim.Bir örnek veya kanun maddesi (eftet@hotmail.com) adresine gönderirseniz çok memnun olurum.Saygılarımla

Sayın <hadn>

%80 ifadesi, sizin açıklamanız içerisinde geçen %51 ifadesine uygun olması için bu tarzda yazılmıştır. %80 ile aslında 4/5 demek istiyorum.

Referans bilgi ise yine bu konuda başlattığınız ve benim cevapladığım alan içinde yer alan Alıntı bölümünün "Sayın üyemiz" diye başlayan metnin üstündeki paragrafta Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap sitesinin kurucusu Sayın Ozan ÖZEN'in yanıtında mevcuttur.

Pembe alanı dikkatlice okuyunuz.

Merhaba, sizi en iyi ben anlarım. 2,5 yıldır spor salonu gürültüsüyle mücadele ediyorum. Sizden muvafakat toplanmş bizden o da alınmadı. Belediye ye gittiğimde iskan belgesinde iş yeri olarak görülen mekana isteyen istediğini açabilir cevabını aldım. Sabahtan gece 23 e kadar müzik sesi, halterlerin yere düştüğünde yaptığı sarsıntı, konuşma sesleri, koşu bandında koşanların pat pat sesleri hepsi birbirine giriyor ve beni çıldırttı. Aslında spor salonu açarken ses yalıtımı yapılması şartı var fakat bundan spor il müdürlüklerinde çalışan müdürlerin haberi yok. Başvurmadığım şikayet etmediğim yer kalmadı. Hem bir sonuç alamıyorum hemde adamlarla daha fazla papaz oluyorum. Ben evi aldığımda altı boştu spor salonu olabileceğini hiç düşünmedim. Benim ev ikinci katta, müteahhit birinci kattaki iki daireyi birleştirip dükkana çevirmiş. Derdim çok Allah sizin de benim de yardımcım olsun. Beraber mücadele etmek isterseniz iletişim bilgierimi sizinle paylaşabilirim.

#5
Merhabalar değerli arkadaşlar. Başlıktaki konuya benzer olması münasebeti ile bu konu altına yazıyorum. Bende 200 dairelik bir sitede daire sahibiyim. Mevcut durumda dairemin olmadığı blogun -1 katında site sakinlerinin kullanımı için spor salonu bulunmakta olup bakım ihtiyacından dolayı uzun zamandır kullanılmamaktadır. Bu spor salonu mütaahhit tarafından yapılmıştır. Oturduğum bir başka bloktaki dairemin mevcut ta -1 katı sığınak olarak geçmekte olup daire sakinleri fazla eşyalarını bu alanda muhafaza etmektedir. Katılamadığım Son yapılan yönetim toplantısında toplantıya katılımın oy çokluğuyla bazı kararlar ile birlikle mevcut spor salonunun altımızda ki sığınağa taşınması kararı verilmiş olup sığınakta ki eşyaların belli bir tarihe kadar sahipleri tarafından alınmasını ve alınmazsa atılacağı şeklinde duyuru asılmıştır.
Konuyla ilgili yukarda okuduğum 4/5 maliklerinin onayı alınmadan alınan bu kararın bu kapsama uyuyormu bilmemekle birlikle spor salonunun getireceği gürültü endişesi ve sezonluk eşyalarımı koyacak yer sıkıntısı yaşama endişesi duymaktayım.
Bu durumun durdurulması için tam olarak nasıl bir yol izlemeli ve neler yapmalıyım?

Kat maliklerinin tereddüt ettiği konularda başvurabileceği kaynaklar bellidir.

- Kat Mülkiyeti Kanunu,
- Yönetim planı,
- Yargı kararları.

İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında işyerlerine ne şekilde çalışma izni verileceği belirlenmiştir. Konutlu binalarda bulunan işyerinde faaliyet gösterecek işkoluna göre ilgili belediye o binada bulunan kat maliklerinin oy çokluğu veya oy birliği kararını talep etmesi esastır. (Avukat ve muhasebe büroları hariç.)

Örneğin, mesken olarak kullanılan bir yer için oy birliği kararı istenirken, tapuda iş yeri olarak görünen yerlerde, umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa, kat maliklerinin oy çokluğu ile aldığı kararın bulunması zorunludur.

Eğer bazı meslek gruplarının açılması yönetim planı kapsamında yasaklanmışsa ruhsat izni verilmesi mümkün olmayacaktır veya kat maliklerinin oy birliği kararı geçerli olacaktır.

Aksine hareket edilmesi halinde ilgili kişi veya kurumlar bu aykırılığı gidermiyorsa ruhsat iptali veya tahliye davası açılabilir. 
Emlak Danışmanı - Emlak ve Emlak Yönetimi Mezunu
"Gayrimenkulün El Kitabı - Tarlaya Ektim Konut - Yaşasın Devre Mülk Aldım" kitaplarının yazarı.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş YapOturduğum bir başka bloktaki dairemin mevcut ta -1 katı sığınak olarak geçmekte olup daire sakinleri fazla eşyalarını bu alanda muhafaza etmektedir. Katılamadığım Son yapılan yönetim toplantısında toplantıya katılımın oy çokluğuyla bazı kararlar ile birlikle mevcut spor salonunun altımızda ki sığınağa taşınması kararı verilmiş olup sığınakta ki eşyaların belli bir tarihe kadar sahipleri tarafından alınmasını ve alınmazsa atılacağı şeklinde duyuru asılmıştır.
Konuyla ilgili yukarda okuduğum 4/5 maliklerinin onayı alınmadan alınan bu kararın bu kapsama uyuyormu bilmemekle birlikle spor salonunun getireceği gürültü endişesi ve sezonluk eşyalarımı koyacak yer sıkıntısı yaşama endişesi duymaktayım.
Bu durumun durdurulması için tam olarak nasıl bir yol izlemeli ve neler yapmalıyım?

Bu konuda Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap incelemeniz gerekir.

Madde 14: ...Sığınaklar barışta, 13 üncü maddeye aykırı olmamak koşuluyla, kat malikleri kurulunun oybirliği kararı ve mülki amirin izniyle, bina veya tesisin işletme veya kullanma bütünlüğünü bozmadan ortak alanlar kapsamında kalan başka amaçlarla kullanılabilir...
Emlak Danışmanı - Emlak ve Emlak Yönetimi Mezunu
"Gayrimenkulün El Kitabı - Tarlaya Ektim Konut - Yaşasın Devre Mülk Aldım" kitaplarının yazarı.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı