Katmulkiyeti

Sorunuzla İlgili Cevaba Ulaşmak İçin

Sayın Üyelerimiz, 
Biraz sonra soracağınız sorulara benzer bir çok soru www.KatMulkiyeti.Com içinde yanıtlanmış olabilir.
Lütfen beklememeniz adına sorunuz ile ilgili daha önce verilen cevaplar arasında küçük bir araştırma yapınız.
Arama sayfasına ulaşmak için ! BURAYA , ASAGIDAKI LINKE veya RESME TIKLAYINIZ !!! 
http://katmulkiyeti.com/index.php?action=search

"Kelime(ler)" : bölümüne sorunuz ile ilgili en fazla 1-2 kelime yazınız. Çıkan sonuçları inceleyiniz , sorunuzu bulamaz iseniz aynı konu içinde sorunuzu sorabilirsiniz.


Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız!

"Arama Sayfasına Ulaşmak İçin Resme Tıklayınız!"

Yasal Yönetici Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Başlatan hatic, Ağustos 19, 2010, 11:56:33 ÖÖ

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

merhaba. yönetici seçimi ile ilgili sorunumuz var, yardımcı olabilirmisiniz? 10 dairelik bir apartmanda oturuyoruz geçen hafta ilk defa yönetici seçimi için toplantı yapılacaktı ama katılım sayısı 3 olduğundan seçim ertelendi. bu haftasonu yine seçim var, yine çoğunluk sağlanamazsa katılımcıların sayısı ne olursa olsun katılımcılar tarafından yönetici seçilebileceği yönetici adayı tarafından tarafımıza bildirildi. hukuki açıdan bu doğrumudur? eğer öyle ise itiraz etmek için ne yapılabilir? teşekkürler
Linkback: Yasal Yönetici Seçimi Nasıl Olmalıdır?


  • Gösterim 41,308 
  • Yöneticilik Seçimi İLe İLgili Konular
  • 2 Yanıtlar

#1
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
merhaba. yönetici seçimi ile ilgili sorunumuz var, yardımcı olabilirmisiniz? 10 dairelik bir apartmanda oturuyoruz geçen hafta ilk defa yönetici seçimi için toplantı yapılacaktı ama katılım sayısı 3 olduğundan seçim ertelendi. bu haftasonu yine seçim var, yine çoğunluk sağlanamazsa katılımcıların sayısı ne olursa olsun katılımcılar tarafından yönetici seçilebileceği yönetici adayı tarafından tarafımıza bildirildi. hukuki açıdan bu doğrumudur? eğer öyle ise itiraz etmek için ne yapılabilir? teşekkürler


Sorunuz cevamım kısaca şöyle olacaktır.

İlk toplantıda çoğunluk sağlanamadığından ikinci toplantı yapılıyor. İkinci toplantı her şekilde katılanlar ile açılır. Bir çok karar alınır. Ancak tüm maliklerin salt çoğunluğu (siz de 10 malikin 6 'sı- arsa payları aynı kabul edildi.) yok ise yönetici seçilemez. Seçilse bile o yönetici yasal değildir. İtiraza konu olursa seçim hakimce iptal edilir.

Yani hukuki açıdan yönetici adayınızın
Alıntı Yapbu haftasonu yine seçim var, yine çoğunluk sağlanamazsa katılımcıların sayısı ne olursa olsun katılımcılar tarafından yönetici seçilebileceği yönetici adayı tarafından tarafımıza bildirildi
ifadesi doğru değildir.

Alıntı Yapeğer öyle ise itiraz etmek için ne yapılabilir? teşekkürler

En güzel itiraz yeri toplantıya katılmak ve aşağıdaki bilgileri vermek ,eğer buna rağmen seçim yapılırsa karara itiraz şerhi koymaktır. Sonra duruma göre Sulh Mahkemesine "Yönetici Seçiminin İptali" davası açabilirsiniz.

YÖNETİCİ SEÇİMİ İÇİN YAPILACAK TOPLANTIDA YETER SAYILAR NELERDİR?

Öncelikle ilk toplantının yapılabilmesi için sayı ve arsa payı bakımından çoğunluk gerekir , eğer saqğlanmamış ise toplantı açılmaz , toplantının açılamadığına ve çağrıdaki ikinci toplantı tarihinde toplanılacağına yönelik bir tutanak katılanlarında imzaları ile - katılanların bir tekinin imzası da yeterli ama katılanların imzaları olursa daha iyi olur- düzenlenir. Bu tutanak deftere yapıştırılır.

İkinci toplantının  açılması için gereken bir yeter sayı yoktur. Katılanlarla toplantı açılır. Bununla beraber yönetici seçimi için tüm kat maliklerinin salt çoğunluğu gerekir. Yani toplantı sayısı  eğer tüm kat maliklerinin salt çoğunluğunu sağlar şekilde değilse toplantı açılır , kararlar alınır ancak yasada yeter sayı için saklı olan kararlar alınmaz. Yönetici ve Denetçi Seçimi için -tüm kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından çoğunluğuna gerek duyulduğu açıktır. Yani  kanunda (KMK)  yeter sayı için ayrıca konulmuş olan hükümler saklıdır.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nu 30 maddesinde; "Yasada belirtilen....bu kanunda yeter sayı için ayrıca konulmuş olan hükümler saklıdır." ifadesinin bir örnek ile açıklanması.

İŞte İkinci Toplantı'dan Örnek Bir Karar! Kat maliklerinin hem arsa payı hem sayı olarak çoğunlukta olduğu  iş bu tutanak ve Toplantı Katılım Listesi İmza Tutanağı (iki sayfadan teşkil) ile tespit edildi.  Bu durum kat maliklerine sözlü olarak ilan edildi. KMK’nın 30. maddesi hükümlerine göre katılanların çoğunluğu ile karar alınabileceği ancak, KMK’da belirtilen yetersayı için konulmuş hükümlerin kanuna göre saklı olduğu bu sebeple tüm kat maliklerinin hem sayı hem arsa payı çoğunluğu (%51 oy ) aranan kararlardan KMK md:34/4’de belirtilen yönetici veya yönetim kurulu seçimi ile ilgili kararların, KMK md:41/3’de belirtilen denetçi veya denetim kurulu tayini ile ilgili kararların, KMK md:42/1’de belirtilen ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve klay hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler için alınacak kararların alınabileceği kat maliklerine bildirildi. Yine  KMK’da belirtilen yetersayı için konulmuş hükümlerin kanuna göre saklı olduğu bu sebeple tüm kat maliklerinin oy birliği (%100 oy ) aranan kararlardan KMK md:24/2’de belirtilen %100 oy aranan kararların, KMK md:44/a’da belirtilen bağımsız bölüm ilavesi ile ilgili kararların, KMK md:44/b’de belirtilen anagayrimenkule yapılan ilavelerden sonra yeni anagayrimenkul durumuna göre arsa paylarının yeniden düzenlenmesine ilişkin kararların, KMK md:45’de belirtilen anagayrimenkul kayıtlanması, arsa bölünmesi, mülkiyetin devrolunması ve temliki tasarruflara ilişkin kararların, KMK md:45 ’de belirtilen anayapının dış duvarlarının, çatı veya damının reklam maksadıyla kiralanması ile  ilgili kararların alınabileceği kat maliklerine bildirildi. Yine  KMK’da belirtilen yetersayı için konulmuş hükümlerin kanuna göre saklı olduğu bu sebeple tüm kat maliklerinin beşte dört çoğunluk aranan kararlardan KMK md:28/3’de belirtilen yönetim planının değiştirilebilmesi ile ilgili kararların (blok yapı genel kurulları kararları hangi çoğunluk ile alınırsa alınsın yönetim planının değiştirilmesine vesile olamaz , ancak parsel kat malikleri kuruluna yönetim planının değişimi için tavsiye niteliğinde olabilir) alınamayacağı kat maliklerine bildirildi

Eğer ikinci toplantıda da yönetici seçilemez ise durum kat malikleri biri tarafından Sulh Mahkemesine götürülebilir.

Tabi ikinci toplantı sonrasında yasal toplantı girişimi bir kez daha denenebilir veya katılımın zayıf olmasına rağmen eğer bir barış var ise o halde karar defteri toplantı sonrasında katılmayan maliklere imzalatılabilir. Bu cümlede yazdıklarımı lütfen yasal bir durummuş gibi kabul etmeyin. Hukuki değildir, ancak çözüm için barış ortamı söz konusu ise hali hazırda birçok anayapıda uygulanmaktadır. Kişisel görüşüm olarak onaylamamakla beraber itiraz görmez ise bir çözüm olduğunu açıkça beyan etmeliyim.

Yine de ben katılımcılara toplantyı öncesi katılmayanlardan vekalet alınması ve çoğunluğun böyle sağlanması taraftarıyım.

Eğer bu sayılanlara rağmen yönetici seçilmez ise  sulh mahkemesinde yasal bir yönetici atanması için dava açabilir siniz.- maliklerden herhangi biri-


Ayrıntılara ise aşağıdaki linklerden ulaşılabilir.

İLK KEZ YÖNETİCİ SEÇMEK...Yönetici Hiç Olmamış İse , Yönetime İlişkin 5-10 yıl Bir Kesinti Olmuş İSe Kat Malikleri Kurulu Nasıl İlk Yöneticiyi Seçer?
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap



MAHKEME KARARIYLA YÖNETİCİ ATANMASI İSTEMİ ve MAHKEME KARARIYLA YÖNETİCİ ATANMASI İŞLEMİ AYRINTILARI İÇİN LİNKE TIKLAYINIZ.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap



Forum'da Daha Önce Verilen Cevaplar İle İlgili Küçük Bir Araştırma Yapınız. Özel mesajların kamuya faydası yoktur! Arama için Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

traffic.gif

60 haneli bir binada yöneticinin ya da yönetim kadrosunun değiştirilebilmesi için bina sakinlerine seçim ya da değişiklik yapılacağına ilişkin bir bilgilendirme yapılması gerekir mi yoksa keyfi bir toplantıda yönetim değişimi yapılabilir mi? Binamızda bir toplantı yapılacağı duyurusu yapıldı. Lakin toplantının hangi konuya ilişkin olduğu belirtilmemişti. Ben toplantıya gidemedim. Sonradan öğrendiğimde yönetim kadrosuna iki yeni üyenin dahil edildiğini öğrendim. Bu durum yasal mıdır, benim itiraz hakkım var mıdır? Bilgisi olan paylaşırsa memnun olurum.


Paylaş delicious Paylaş digg Paylaş facebook Paylaş furl Paylaş linkedin Paylaş myspace Paylaş reddit Paylaş stumble Paylaş technorati Paylaş twitter Paylaş whatsapp

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Katmulkiyeti.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Katmulkiyeti.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz
sag taraf reklam alanı
sol taraf reklam alanı